barbecue plaats

Plaats van de barbecue

Barbecueën is voor veel mensen een populaire manier om eten te bereiden. Het staat garant voor een gezellig samenzijn. De smaak van het vlees, vis en groente is anders als het van de barbecue komt. Rook en schroeilucht dragen bij aan die bijzondere smaak.
Om het barbecueën veilig te houden is het raadzaam een goede plek voor de barbecue te bepalen.

Een barbecue geeft veel hitte af. Plaats hem daarom niet te dicht bij het huis en al helemaal niet tegen struiken of planten aan. Meer controle over de hitte en de rook krijg je wanneer je de barbecue beschut tegen de wind neerzet. Belangrijk is dat hij stevig staat. Op een vlakke ondergrond. Bedenk dan wel dat vonken en as, of vet op de vloer kunnen vallen. Je kunt de vloer eventueel beschermen door terras beschermers te gebruiken ( zie barbecue-accessoires )
Gebruik de barbecue alleen in de open lucht en ook niet in een garage.

Prettig is het als er naast de barbecue een tafel gezet kan worden, zodat er voldoende ruimte is voor het neerleggen van barbecue gereedschap en de schalen waarop het vlees ligt.

Brandwonden

Brandwonden

Ook al neemt u alle voorzorgsmaatregelen, als het toch een keer fout gaat is dit een belangrijk artikel.

Eerste, tweede en derde graads brandwonden verzorgen en behandelen

1. Wat is een brandwond?

2. Brandwonden voorkomen, voorzorgsmaatregelen

3. Behandelen en verzorgen brandwonden


1. Wat is een brandwond?

Brandwonden, veroorzaakt door vuur, extreme hitte, hete of bijtende vloeistof of een overdosis straling, worden naar hun ernst ingedeeld in drie groepen:

·Eerstegraads verbranding: de huid is rood, pijnlijk en soms licht gezwollen, de opperhuid is in intact.

·Tweedegraads brandwonden: de huid is pijnlijk, vertoont blaren, de opperhuid is beschadigd. Bij diepe brandwonden kunnen ook de zenuwen die pijnprikkels doorgeven aangetast zijn, u voelt dan weinig pijn.

·Derdegraads brandwonden: de huid is wit/beige of zelfs zwart verkoold. U voelt weinig omdat de zenuwen kapot zijn.


2. Brandwonden voorkomen, voorzorgsmaatregelen

Zet tijdens het koken de pannen altijd met de steel naar achteren, zodat de kinderen er niet bij kunnen. Er zijn rekjes in de handel die op het fornuis passen zodat de gaspitten enigszins zijn afgeschermd.

·Zorg dat kinderen niet bij de open haard kunnen komen.

·Laat kleine kinderen niet zonder toezicht in bad of onder de douche. Een thermostaatkraan is aan te raden, maar loop ook dan niet zomaar weg.

·Zet hete dranken en maaltijden op het midden van de tafel.

·Klem eventueel het tafelkleed vast.

·Stel een heet waterboiler of -geiser niet te heet af.

·Lees onze artikelen over de veiligheid bij het barbecueën.3. Behandelen en verzorgen brandwonden

Door oplettend te zijn, kunt u vaak veel narigheid voorkomen. Wat de behandeling betreft:

·De beste eerste hulp bij alle brandwonden is koelen, door het verbrande lichaamsdeel minstens tien minuten onder een kraan met lauw zacht stromend water te houden.

·Bij tweede- en derdegraads brandwonden moet u uw arts waarschuwen.

·Na het koelen moet u bij ernstige brandwonden de huid bedekken met een steriel verband, schone doeken of een schoon laken.

·Laat eventuele blaren in tact en laat vastzittende kleding gewoon zitten.

·Belangrijk: Smeer bij ernstige, open brandwonden niets op de wond!

Een arts zal altijd vragen hoeveel er van het lichaam is verbrand. Probeer de grootte van de brandwond te schatten door toepassing van de handwijzer. De oppervlakte van de hand is ongeveer 1% van het lichaamsoppervlak. U neemt in gedachten de hand van het slachtoffer. Zoveel maal als deze op de verspreid liggende brandwonden past, zoveel procent van het lichaam is verbrand.
Tweede- en derde graads brandwonden zijn niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg een arts.

bbq houtskool

De Partyslager werkt het meest met een gas barbecue die de lavasteentjes verhitten. De steentjes verhitten het vlees weer. Natuurlijk hebben wij ook houtskool barbecues. Maar wat is eigenlijk  houtskool ?

Houtskool bestaat uit gedeeltelijk verbrand hout waar nog een verkoling van is overgebleven. Het wordt tegenwoordig vooral gebruikt als brandstof voor de barbecue. In vroegere tijden was houtskool een veelgebruikte soort brandstof voor vele toepassingen. Het maken van houtskool is een bijzonder procedé.
Houtskool ontstaat door verhitting van hout op een zodanige manier dat slechts beperkt zuurstof kan toetreden. Op die wijze verbrandt alleen een deel van het hout en resteert het houtskool. In tegenstelling tot biet verkoold hout, dat een zekere vochtigheidsgraad heeft, is houtskool droog. Chemisch komt houtskool dicht bij steenkool. Het werd al 1000 jaar voor Christus op grote schaal toegepast. Veel bomen zijn al gesneuveld omdat voor het fabriceren van één ton houtskool vijf tot acht kuub hout nodig is.

Kolenbrander
Houtskool wordt gewonnen door middel van een meiler. Dat is een spits toelopende stapel houtblokken die enkele meters hoogte kan bereiken. Een meiler wordt luchtdicht afgedekt met vochtige plaggen om te voorkomen dat er te veel zuurstof bij het verbrandingsproces kan komen. Alleen aan de onderkant zijn er enkele luchtgaten die aanvankelijk open blijven totdat
er voldoende temperatuur is ontstaan. Als de temperatuur hoog genoeg is worden de gaten afgesloten om te voorkomen dat het hout geheel verbrandt. Het moment waarop afgesloten moet worden vereist vakkennis van de houtskoolbrander. Uiteindelijk zakt de meiler in tot eenderde van het begin. Na het verkolen moet enkele dagen gewacht worden voor de afkoeling.

Kolenbrander als familienaam
Tot in de eerste helft van de 20e eeuw werd op de Veluwe nog op grote schaal houtskool vervaardigd. Eind jaren 90 werd op kleinere schaal in Uddel nog houtskool gebrand. Bij het weigeren van toestemming door de provincie Gelderland, om het bedrijf uit te breiden, verhuisde het naar Almelo en is de enige vestiging in de Benelux waar houtskool wordt geproduceerd. Een eeuwenlange traditie van houtskool maken op de Veluwe leverde de veel voorkomende familienaam Kolenbrander op.

Sauerland en de ontbossing
Maar meer dan Nederland is het Duitse Sauerland bekend om zijn houtskool. Sinds 800 na Christus werd daar hout verkoold voor de ijzerertsindustrie. Rijke ijzerertswinning en uitgestrekte bossen maakten die streek daar ideaal voor. Voor het winnen van één ton ijzer was vier ton houtskool nodig wat leidde tot ontbossing.
Bosbouwverordeningen zorgden ervoor dat veel snelgroeiende bomen, zoals sparren, werden geplant waar het Sauerland nu nog om bekend staat.
In het midden van de 192 eeuw kreeg het winnen van houtskool een sterke concurrent in de steenkool. De prijzen van houtskool verviervoudigden en de bijdrage aan de ijzerproductie viel sterk terug.

Toepassing van houtskool
Naast veel toepassingen en vooral gebruik in de ijzerindustrie, werd houtskool in het verleden ook gebruikt als bestanddeel voor buskruit. Tot in de tweede wereldoorlog werden hele bossen geroeid on houtskool van te maken voor het vervaardigen van dat kruit. Een verfijnde soort houtskool, dat in verschillende hardheden is te verkrijgen, wordt gebruikt als tekenmateriaal. Zeer bekend is natuurlijk houtskool voor de barbecue.

barbecue keuze

Soorten barbecues

 Barbecues zijn er in vele soorten en afmetingen. Het is daarom verstandig van te voren te bedenken welke barbecue het meeste tegemoet komt aan uw kookgewoontes.
Barbecue u het liefst alleen of in een grote groep? Wilt u traditioneel barbecueën of wilt u experimenteren?
Zo zijn er een aantal overwegingen die van belang zijn voor de keuze van uw barbecue...........

Barbecues op houtskool
De meeste mensen kiezen voor een barbecue die verhit wordt op houtskool. Omdat houtskool heter wordt dan gas, krijgt het vlees een lekkerdere grillsmaak. Een houtskoolbarbecue is meestal goedkoper dan een gasbarbecue. Barbecueën op houtskool vergt iets meer van een kok, maar dat is ook de uitdaging!

Barbecue op gas
De gasbarbecue is een is een alternatief voor de houtskoolbarbecue.
Veel gasbarbecues kun je door één druk op de knop aanzetten en u kunt de temperatuur eenvoudig regelen. Het lijkt wat op koken op een gasfornuis. Tegenwoordig kunt u de gasflessen laten vullen, dit scheelt aanzienlijk! U kunt er meer over lezen in het hoofdstukje
“gasflessen bijvullen”

Elektrische barbecues
Elektrische barbecues kunnen dezelfde hitten bereiken dan een gasbarbecue. Ze zijn er in vele afmetingen. Zo zijn de kleine compacte elektrische barbecues erg geschikt voor een kleine grillparty op het balkon. De elektrische barbecue moet altijd eerst even opwarmen alvorens u met de barbecue begint.

Barbecue met draaispit
Een draaispit is een attribuut dat vooral bedoeld is voor het roosteren van vogels, zoals kippen en kalkoen. Ook ander gebraad, zoals een lamsbout of varkensrib, zijn zeer geschikt voor bereiding met de draaispit.

Smokers
Een smoker is een barbecue waarbij het vlees gegaard wordt in een “rookkamer ‘. Er zijn smokers die een speciale waterbak hennen. De ze bak kun je vullen met water, bier, wijn of andere sappen, waardoor het vlees mals en sappig blijft. Er zijn smokers die op houtskool werken, maar tegenwoordig zie je veel meer elektrische soorten op de markt verschijnen

BBq gasfles

Gasflessen bijvullen

 Tegenwoordig zijn er vulstations waar u de gasflessen kunt laten vullen, maar Neem de volgende veiligheidsstappen wanneer de barbecue propaangasfles bijgevuld moet worden.

· Gasflessen moeten om de tien jaar worden herkeurd.

· Gasflessen kunnen uitsluitend worden bijgevuld door de originele leverancier.

· Vervoer de cilinders in een beveiligde,rechtopstaande positie met de kraan dicht, aangesloten en afgedekt.

· Zorg ervoor dat het voertuig goed geventileerd is zodat er bij een gaslek geen gas blijft hangen.

· Zorg ervoor dat de gasflesleverancier de fles controleert op deuken, schade, roest of lekken.

· Na het navullen neemt u de gasfles onmiddellijk mee naar huis, laat deze nooit in de auto liggen.

· Na het aansluiten van de nieuwe gasfles voert u een controle op gaslekken uit. Als u uw barbecue na het zomerseizoen binnen opslaat, verwijder dan de gasflessen en sla deze buitenshuis op. Gasflessen moeten worden bewaard in een rechtopstaande positie met de kraan dicht.

vlees barbecuen

Het vlees bereiden

 Het vlees kan op de barbecue worden gelegd zodra er een laag as over de houtskool of briketten verschijnt. Voor het mooie kun je nog 5 minuten wachten. De barbecue heeft dan de beste temperatuur bereikt om het vlees goed te kunnen grillen...........

Bewaar het geduld en laat het vlees lekker bruin worden. Het vlees wordt er niet lekkerder op als het keer op keer wordt gedraaid. Om het vlees te draaien maakt je gebruik van een tang. Gebruik nooit een vork worden dan prik je het vlees lek en verdwijnen de sappen uit het vlees. Bestrijk het vlees regelmatig met olie, dan blijft het vlees sappiger. Trek het vlees dat vastplakt aan het rooster niet los. Het laat op een gegeven moment vanzelf los. Je kunt ook gebruik maken van aluminium bakjes of folie. Op deze manier vang je de vleessappen op en kan het vlees niet zo gemakkelijk aanbranden.

Gebruik de zoutstrooier na de bereiding van het vlees en niet ervoor. Zout onttrekt vocht aan het vlees en het vlees wordt minder mooi bruin. Zorg ervoor dat het vlees goed gegaard is. Je kunt kip-, kalkoen- en varkensvlees eventueel voorgaren. Er zijn ook barbecue cateraars die gegaard vlees aanleveren. Het vlees is sappiger en malser als jet het marineert. Gebruik niet al te dikke stukken vlees want deze zijn lastiger gaar te krijgen.

Het vlees van de barbecue smaakt het lekkerst wanneer er frisse salades, sauzen, stokbrood en kruidenboter bij geleverd worden. Neem je een totaalpakket van een goede barbecue cateraar, dan zitten deze ingrediënten er ook allemaal bij.
Een gemiddeld volwassen persoon eet bij een barbecue 350 gram vlees en 200 gram salade.

houtskool temperatuur

Het beheersen van de temperatuur

Wanneer je houtskool in een houtskoolstarter aansteekt, duurt het 15 tot 20 minuten voordat het oranjegloeiend brandt. Wanneer je het op de traditionele manier aansteekt ( zie aanmaak- en veiligheidstips voor de barbecue ) duurt dit proces twee keer zo lang.
Nadat je de kooltjes over de barbecue hebt verspreid, duurt het nog 5 minuten voordat zich een laag as vormt.

Om gebruik te maken van een zo heet mogelijk vuur, moet je het vlees, direct nadat de laag is ontstaan, op het rooster moeten leggen. Een dikke laag kooltjes blijft heter. Je kunt een deel van de kooltjes op een stapel laten liggen, daarnaast een iets dunnere laag en daarnaast weer een deel van de barbecue vrijhouden. Zo kun je het voedsel over het rooster schuiven naar de hete zone, de matige zone of de koele zone. De hete zone is om het vlees dicht te schroeien, de matige zone is om het vlees te garen en de laatste zone houdt het voedsel warm.

Je kunt gebruik maken van de hoogte van het rooster. Hoe dichter het rooster boven de kooltjes ligt, hoe heter en sneller het vlees wordt bereid. Je kunt bij veel de temperatuur beheersen door de luchtgaten boven en onder in de barbecue te openen of te sluiten. Hoe meer zuurstof er bij de kooltjes kan komen, hoe sneller ze gaan branden.

Een gasbarbecue kan voorzien zijn van een thermostaat. Indien de gasbarbecue meerdere branders heeft en deze kun je ook onafhankelijk van elkaar bedienen, kun je één brander hoog zetten, één brander matig en één brander laag. Zo kun je dus weer de drie zones maken.

handen wassen

Hygiëne

Het valt niet mee om het rooster mooi schoon te houden.
Het vlees komt echter wel direct in contact met het rooster. Daarom zul je het rooster in ieder geval toch redelijk schoon moeten houden. Het schoonmaken gaat iets makkelijker als je het
rooster eerst opwarmt. Je kunt dan met een droge, stevige staalborstel het rooster schoon borstelen. Door de hitte in combinatie met het borstelen zullen aangekoekte restjes sneller loslaten.

Bovendien steriliseert de warmte het rooster. Na het barbecueën maak je het rooster nog eens schoon. Zolang de barbecue nog op temperatuur is, kun je het rooster schoon maken met de staalborstel. Als de kooltjes zijn opgebrand en je kunt dus geen gebruik meer maken van de hitte, haal je het rooster er af en spoel je het af met water. Borstel het vervolgens met de staalborstel en droog het rooster met keukenpapier af. Dit laatste is om roesten te voorkomen.

Voor het onderhoud van de barbecue op lange termijn zijn er speciale schoonmaakmiddelen om bijvoorbeeld roetplekken aan te pakken.

Verder is het ook belangrijk dat de gebruiksvoorwerpen zoals tangen en schalen, goed schoon zijn. Houd het rauwe vlees goed gescheiden van het bereide vlees. Haal het vlees voor de bereiding op het laatste moment uit de koelkast en zet het niet in de zon. Zorg er ook voor dat het vlees wordt afgedekt door folie.

Amerikaanse bbq

Amerika en Barbecue

 Lang geleden, nog voor de oprichting van de deelstaten, hielde de Indianen van Amerika al van de barbecue. De Indianen regen zalmen aan Cedar houten stokken en roosterden deze op een vuurtje.

De pioniers van Amerika ontdekten een land vol met wilde dieren, rivieren en baaien vol met vis en grote wouden met veel eikenhout. Dit hout werd als brandstof gebruikt bij het bereiden van vlees en vis. In het zuiden werden hele varkens aan het spit bereid. Ze werden bereid boven een gat in de grond waarin verkoolde boomstammen lagen.

’s Werelds bekende BBQ, de Weber ketel, komt ook uit Amerika. De Amerikaan George Stephen, werknemer van the Weber brothers metal works, zaagde een metalen boei doormidden, boorden daar wat luchtgaten in en bevestigde daar drie metalen poten aan.

De bekende BBQ werd voor het eerst geserveerd in 1834, in het Delmonico’s restaurant in New York. De hamburger kostte toen 10 dollarcent. De Amerikaanse culinaire revolutie van de jaren 80, zorgde ervoor dat in veel restaurants gebruik werd gemaakt van een BBQ boven open vuur.

Real Americain BBQ, het echte Amerikaanse barbecueën, staat bekend als de klassieke BBQ. Het vlees wordt volgens de low&slow methode bereid boven een rokend vuur. Zo zijn er tal van klassieke BBQ gerechten ontstaan; zoals Pulled Pork, Texas Brisket en Kansas City Smoked Spareribs. Elke regio heeft zijn eigen specialiteit.

Een Amerikaan grijpt iedere gelegenheid aan om de BBQ aan te steken.

De perfecte barbecue

 Een goede planning zorgt voor een succesvolle barbecue. Je moet er on de eerste plaats voor zorgen dat je de kooltjes ( houtskoolbarbecue ) op tijd aansteekt om ze op de juiste temperatuur te krijgen voordat je er vlees op legt..........

Stap 1 zorg voor een schone barbecue
Aan het begin van het seizoen kun je de barbecue een goed inspecteren. Maak de barbecue schoon met speciale schoonmaakspullen. Ga na of of er geen defecten in de barbecue voorkomen. Heb je al gebarbecued controleer dan of het rooster schoon genoeg is of dat het extra schoongemaakt moet worden.

Stap 2 zorg dat het vlees klaar is
Sommige vleessoorten moeten een nacht van te voren in de marinade. Misschien moet er ook wel vlees uit de vriezer gehaald worden. Bedenk dus een dag van te voren of alles gereed is. Zorg ook dat je houtskool in huis hebt! ( ik spreek uit ervaring ). Vul bij een gasbarbecue de tank bij en zorg eventueel ook voor een reservetank.

Stap 3 voorbereidingen
De ochtend en middag voor de barbecue kun je tijd maken voor het bereiden van sauzen en het klaar leggen van de stukken vlees op schalen. Salades maak je het laatst, zodat de sla knapperig blijft. Zet bier, wijn en frisdranken op tijd koud. Dek een uur voor de barbecue de tafel, zodat niet alles op het laatste moment moet gebeuren.

Stap 4 barbecue aansteken
Steek de barbecue ruim op tijd aan, zodat de gasten niet onnodig lang moeten wachten op het eten. Zo voorkom je ook dat de gasten eerst worden uitgerookt.
( kijk bij aanmaak-en veiligheidstips voor de BBQ, hou u de BBQ. Makkelijk en veilig kunt aansteken ).

Stap 5 tijdens het barbecueën
Bereid eerst de gerechten die je goed kunt bewaren ( b.v. groente ). Leg stukken vlees die direct moeten worden gegeten, zoals vlees, op de barbecue als de gasten gearriveerd zijn.

Stap 6 na het barbecueën
Als je klaar bent met roosteren, kun je de kooltjes nog even opstoken om het rooster met een staalborstel schoon te borstelen.

Stap 7 einde barbecueseizoen
Zorg ervoor dat de barbecue schoon wordt weggezet. Gebruik hiervoor speciale reinigingsmiddelen. Vet de onderdelen die kunnen gaan roesten in. Maak de tank van een gasbarbecue los. Dek de barbecue eventueel af met een speciale hoes.

vis barbecue

Vis op de barbecue

Op de barbecue is vis ook lekker en gezond Daarnaast is vis heel geschikt voor de barbecue omdat het snel gaar is. Bijna alle vissoorten kunnen op de barbecue bereid worden. Hele vissen bereid je op de barbecue in een visklem.
Forel:
U kunt schoongemaakte forel kopen bij de vishandel. Deze is open gemaakt bij de buik zodat u deze eventueel kunt vullen. Een lekkere combinatie kan zijn om de forel van binnen in te smeren met een knoflookmarinade en vervolgens vult u de forel met groente. Als laatste verdeelt u wat citroensap over het geheel en zo kunt u een heerlijke forel bereiden op de barbecue.

Zalm:
Zalm is een uitstekende vissoort voor op de barbecue. Als u spiesjes gaat maken met zalm is het makkelijker de huid er af te halen. Als u de zalm anders gebruikt munt u de huid er bij het bakken aan laten zitten. Na het bakken laat de huid makkelijk los.

Tonijn:
Tonijn is heerlijk en kunt het zowel warm als koud nuttigen. Het is een stevige vissoort die wat weg heeft van vlees. Het wordt dan ook wel eens biefstuk of steak genoemd. U kunt er voor kiezen verschillende spiesjes van tonijn te maken. De tonijnsteaks zijn ook goed te combineren met verschillende salades.

Kabeljauw:
Kabeljauw kunt u ook goed op de barbecue bereiden, maar kom er niet te veel aan anders valt hij uit elkaar. Kabeljauw moet wel vrij lang op de barbecue liggen, zo’n 15 tot 20 minuten.

Pangasiusfilet:
Deze vissoort wordt ook wel zonnevis genoemd. De vis heeft een garnaalachtige smaak.
U kunt de vis gewoon insmeren met wat olie of een marinade op oliebasis.

Garnalen:
U kunt zowel gekookte garnalen opwarmen op de barbecue als ongekookte garnalen bakken. Simpelweg is het zo dat de garnaal roze van kleur is de garnalen klaar zijn.

bbq accesoires

Barbecue-accessoires

De barbecue meester van tegenwoordig gebruikt veel accessoires die het grillen anders maakt dan hoe men het vroeger deed, alleen met een vork en tang.
Veel accessoire maken het barbecueën veiliger, makkelijker en leuker. Een greep uit de accessoires:

Emmers
Koop een paar grote plastic afsluitbare vuilnisemmers om houtskool en barbecuegereedschap in te bewaren. Bebruik ook een emmer die je vult met zand, dit om brandend vet dat kan vallen op het terras, te blussen.

Borstels
Als je meteen een goede borstel koopt voor het reinigen van het rooster, zul je veel plezier van het gemak daarvan gaan ondervinden. Een goede borstel heeft een lang en stevig handvat en de borstelkop moet breed zijn. De kop moet aan de bovenkant voorzien zijn van een schraper. Hiermee verwijder je aangebrande en vastgekoekte resten. De staalborstel is weer erg belangrijk bij het grote reinigingswerk van het rooster. ( zie hoofdstuk hygiëne )

kwastjes
Met kwastjes kun je olie aanbrengen op het vlees. Neem kwartjes met lange stelen, zodat je makkelijk bij al het vlees kunt komen.

Druipbakjes en grillmandjes
De aluminium druipbakjes zijn zeer geschikt om onder het rooster te zetten om ver om te vangen. Je kunt ze ook gebruiken om gerechten warm te houden. Grillmandjes maken het omdraaien van gerechten een stuk eenvoudiger. Er zijn verschillende grillmandjes verkrijgbaar, bijvoorbeeld voor het grillen van vis of groenten.

Spiesen
Barbecuespiesen zijn er in verschillende vormen en maten. De vorm en maat hangen af van het soort voedsel dat je wilt barbecueën. Naast metalen spiesen zijn er ook bamboespiesen en platte spiesen.

Spanen
Een spaan is een handig voorwerp om hamburgers of vis om te draaien.

Tangen
Met een tang kun je de gerechten pakken en omdraaien. Neem een tang met een lang handvat ter bescherming van de hitte. Een houten handvat zorgt voor een goede grip en isoleert. Een goede tang is een essentieel gereedschap bij de barbecue.

Terrasbeschermer
Een terrasbeschermer is vuurvast. Het beschermt de tuin, patio en terras tegen de hitte en druipend vet van de barbecue. Je plaatst hem daarom onder de barbecue.

bbq in Australië

Barbecueën in Australië

Vlees vind je dagelijks in de Australische keuken terug. Vlees vind je dagelijks in de Australische keuken terug. De bereiding hiervan gebeurt het liefst op een barbecue. De Bereiding hiervan gebeurt het liefst op een barbecue. Barbecueën is de grootste culinaire hobby van de Australiërs die het 'barbie' noemen . …............
Waar je ook in Australië bent, overal vind je er grote farms met runderen of schapen.Waar je ook in Australië bent, overall vind je er grote farms met runderen of schapen.  De veehouderij is voor een Australiërs een ware traditie. 

Way of life Levensstijl
'Barbie' is niet alleen maar eten. 'Barbie' is niet alleen maar eten. Voor Australiërs is het een 'way of life'. Voor een Familie en vrienden komen bij elkaar om vlees, vis en groenten te bereiden en onder groot gezelschap op te eten. Iedere gelegenheid is voor de Aussies een reden om in de achtertuin, op picknick plekken of het strand de 'barbie' aan te steken..
Dat 'barbie' populair is, is ook op camping te merken.  Een extra basisvoorziening die je naast bijvoorbeeld een douche en toilet vindt is een vuurplaats, inclusief barbecue plaat.

Britten 
De keuken van de eerste inwoners van Australië, de Aboriginals, bestond uit alles wat je Uit de natuur kon halen. Van hagedissen tot larven gecombineerd met wilde bessen en ander vruchten. Na de kolonialisering door de Britten heeft de Australische keuken haar eigen wetten gemaakt. Grote lappen vlees werden honderden jaren terug al bij een vuurplaats gebraden en geserveerd met aardappels.

Vleeseters 
De Australiërs hebben deze kookstijl vast weten te houden. En dat ze hier fanatiek in zijn is te zien aan de cijfers. . . Gemiddeld eet eenAussie jaarlijks ruim honderd kilo Vlees. Hiermee staan ze wereldwijd op nummer twee als grootste consumeerders van vlees. Amerika staat nog altijd op nummer één met bijna 120 kilo vlees per persoon per Jaar

aanmaak tips bbq

Aanmaak- en veiligheidstips voor de barbecue 

1) Gebruik nooit spiritus, benzine of petroleum als aanmaakmiddel, maar aanmaakblokjes of aanmaakvloeistof.

Houtskool en briketten zijn wat moeilijker aan te maken. Leg eerst een laag houtskool of briketten in de BBQ, daarop één of meet aanmaakblokjes en bedek deze weer met wat houtskool of briketten. Neem ook de tijd, minstens een half uur.

Briketten ( geperst houtskool ) branden langer en gelijkmatiger dan gewoon houtskool.

2) Steek de BBQ aan met een lange lucifer

Blaas niet in het vuur maar gebruik een blaasbalg of een waaier. Denk aan je gezicht


Barbecueën op gas

1) Controleer de datum op de gasfles

2) Zet de gasfles rechtop naast de BBQ en zorg dat hij niet kan omvallen

3) Controleer de gasslang regelmatig op gaatjes

4) Controleer de datum op de gasslang en drukregelaar

5) Haal de eventuele deksel van de BBQ voordat u de BBQ aansteekt

dicht

 

Elektrisch barbecueën

1) Let op met regen

2) Zet nooit een elektrische BBQ in de buurt van water

3) Controleer het warmte element regelmatig op roest en slijtage

4) Leg het snoer zo min mogelijk in de looproute en laat het over de grond lopen in verband met struikelgevaar.


Tijdens het barbecueën

1) Laat kinderen en huisdieren niet in de buurt van de BBQ

2) Draag geen licht ontbrandbare kleding, zwemkleding of ontbloot bovenlijf

3) Verplaats nooit een brandende BBQ

4) Gebruik lange pennen, vleesvorken en tangen

5) Draag een schort vanwege het spatten van vet

6) Zorg dat er blusmateriaal in de buurt staat

 

Na het barbecueën

1) Verplaats nooit een nog warme BBQ

2) Houtskool blijft urenlang nagloeien, zorg dat alles goed dooft

3) Draai de gaskraan dicht

4) Haal de stekker uit het stopcontact


Als het toch fout gaat

1) Kleding die in brand staat doven met water of afdekken met andere kleding

2) Blus de houtskoolbbq met water of zand

3) Blus de elektrische BBQ met een poederblusser. Gebruik geen water, dit zorgt voor steekvlammen!

4) Draai bij de gasBBQ de gaskraan dicht

5) Brandwonden koelen, minimaal 10 minuten met stromend water. Kijk voor meer informatie op de brandwondenwijzer.

bbq veiligheid

Veiligheid boven alles

 Een aangestoken barbecue laat je nooit alleen staan en zorg dat de kleine kinderen en huisdieren niet in de buurt kunnen komen. Je kunt bij de barbecue een brandblusapparaat zetten, maar dan moet je natuurlijk wel weten hoe zo’n ding werkt.
Maar ook een emmer zand kan een vuurtje op de grond wel overmeesteren.
Brandend vet in de barbecue kan worden geblust met een bak grof zout.
Spuit geen spiritus of andere brandbare stoffen op de gloeiende kolen. Verplaats geen barbecue waarvan de inhoud nog niet volledig is afgekoeld, en dat kan heel lang duren!

Kleding
We barbecue vaak met mooi weer en dan dragen we ook luchtige kleding. Maar eigenlijk is dat bij de barbecue link. Natuurlijk het gaat bijna altijd goed, maar ieder jaar zijn er toch weer vele slachtoffers die brandwonden oplopen bij het barbecueën.
Het ideale plaatje is: draag geen sandalen, maar dichte schoenen ter bescherming van de voeten voor vallend brandend as, vonken of druipend vet. Losse lange haren kunnen ook vlam vatten, draag lang haar daarom liever in een staart, dat is trouwens ook hygiënischer. Draag ovenwanten en gebruik een schort ter bescherming van de kleding.

geschiedenis bbq

Geschiedenis van de Barbecue

 Over de geschiedenis van de barbecue vinden we verschillende verhalen.
In het Neolithicum, ongeveer 500.00 jaar geleden, werden twee ontdekkingen gedaan
die nieuwe mogelijkheden bracht voor de holenmens.
De eerste ontdekking was het vuur en de tweede ontdekking was het vuursteenmes.
Nu was het mogelijk om de dieren van hun vel te ontdoen en in stukken te snijden.
Vanaf dit moment waren de mensen in staat om hun vlees te roosteren en hiermee begint ook
het barbecuen.

De bekende grotschilderingen van Lascaux ( 15.000 jaar geleden ) worden gemaakt gemaakt met penselen van afgekloven botten. Houtskool en dierenvet werden gebruikt als inkt.

Het eerste barbecuerecept vinden we 5500 jaar geleden.
In spijkerschrift vinden we een recept van een geroosterde zebradij met knoflook en peterselie.

Voor het tweede verhaal moeten we naar Cuba. Hier leefden vroeger de Arawaken-indianen. Het woord barabicu betekende in hun taal Het heilige vuurbed.
Het woord barabicoa betekende de stookplaats met vier poten waarop het vlees werd geplaats.
In de 17e eeuw waren rond de caribische eilanden Franse en Engelse boekaniers ( piraten ) actief. Zij namen van de inheemse bevolking ( o.a. de Arawaken indianen ) de techniek over om vlees langzaam te roosteren over.